Nieuwe normen


Frans Hermans,
Hoofdredacteur

Mooi televisiebeeld. George Bush, de personificatie van de vrije markt, roept op tot staatsinterventie om de naderende wereldwijde recessie een halt toe te roepen. Zou hij General Theory of Employment, Interest and Money van de Britse econoom John Keynes (1883-1946) hebben gelezen?

In de visie van Keynes moet de overheid, om een economische recessie te lijf te gaan, immers stevig de portemonnee trekken en investeren om de economie te stimuleren. Dat was tot voor kort nog vloeken in de kerk van vraag en aanbod. Maar blijkbaar zijn de theorieŽn van Keynes weer afgestoft. Want de regeringsleiders van Europa, Amerika en zelfs het IMF spreken hun onvoorwaardelijke vertrouwen uit in overheidsingrijpen. Miljarden worden rondgepompt om de recessie het hoofd te bieden. Met een astronomisch financieel overlevingspakket wordt de zieke patiŽnt geÔnjecteerd om toch maar vooral uit zijn coma te ontwaken. De financiŽle crisis, veroorzaakt door het grote graaien en de waanzinnige bonuscultuur van arrogante (Amerikaanse) bankiers die ieder gevoel voor realiteit achteloos wegwuifden, eist nu ook zijn tol op de Nederlandse werkvloer. Teruglopende orders en problemen bij het verkrijgen van bedrijfskredieten nopen werkgevers de stormbal te hijsen. De werkgelegenheid staat inmiddels behoorlijk onder druk.

Ook dichter bij huis in Limburg wordt gevreesd voor een ontslaggolf. Bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten sprak van Ďalarmfase 1 en het sein staat op oranje.í In dat licht bezien is het goed dat gedeputeerde Economische Zaken Limburg, Herman Vrehen, zijn verantwoordelijkheid neemt. Op zijn initiatief is de Taskforce Koersvast ingesteld. Ze bestaat uit vertegenwoordigers van overheden, banken, arbeidsmarktpartijen, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Deze Taskforce wil de vitaliteit behouden van de Limburgse economie. Broodnodig want de Limburgse economie is binnen een paar maanden inderdaad in zwaar weer terecht gekomen. Maar volgens Vrehen is er geen reden voor paniek. Het Limburgschip ligt, ondanks de economische tegenwind, op koers. Alle reden dus om nu een gemeenschappelijke, publiekprivate, strategie te ontwikkelen. Een strategie gericht op extra versterking van de economie. Een goed initiatief. Tenminste als de Taskforce niet verzandt in een praatclub, maar keuzes maakt en koersvast blijft. En voor alle pessimisten: ondanks alle sombere berichten heeft ieder nadeel ook zijn voordeel. Juist in tijden van recessie zijn er innovatieve ondernemers die open staan voor vernieuwing. Zo zag tijdens de recessie van1982 de personal computer het levenslicht en na het uiteenspatten van de internetzeepbel in 2001 werd iTunes geÔntroduceerd. Wie weet welke oppepper ons in 2009 nog te wachten staat.
november 2008, Zuid-Limburg
« terug naar vorige pagina