Dat begrip toch neemes


Frans Hermans,
Hoofdredacteur

Limburg steunt en kreunt. Boven de beerput van Echt-Susteren hangt de onwelriekende geur van vriendjespolitiek en handjeklap. Welkom in Palermo aan de Grensmaas hoorde ik op de radio een autochtoon roeptoeteren. Iets zuidelijker worden de kleine krabbelaars van de bouwfraude vooral meewarig bekeken. Een reisje, een gratis voetbalkaartje en als hoofdprijs een autootje: lachwekkende minkukels die zich niet eens ècht durven laten fêteren. Och ja, wie sjoên ôs Limburg is, begrip toch neemes. Als je echt wilt uitpakken, moet je in de Randstad zijn. Daar zoef je als directeur van je Amsterdamse woningcorporatie tenminste arrogant in een Maserati met chauffeur rond. Minzaam wuivend naar die onbenullen in je Vogelaarwijkje.     

Ondertussen grijpt de economische crisis Limburg steeds wurgender bij de keel. Massa ontslagen bij ING, Philips en Corus scoren vette krantenkoppen. Waarbij nogal eens onvermeld blijft dat het, bij deze reusachtige multinationals, vaak om banen in het buitenland gaat. Hoe triest ook, de klappen beginnen nu het hardst te vallen in het midden- en kleinbedrijf. Dat zijn geen spectaculaire berichten van duizendtallen die goed zijn voor voorpaginanieuws. Het is een sluipende kwelgeest die steeds meer zand strooit in de haperende motor van de Limburgse economie. Het verlies van arbeidsplaatsen in deze sector èn de zelfstandigen zonder personeel die hun orderportefeuilles snel zien opdrogen vraagt om daadkracht. Met geld strooien is niet de oplossing. Versneld aan de slag in een gezamenlijke aanpak van overheden, werknemers en werkgevers moet de routemap zijn naar de toekomst. De Taskforce Koersvast, bestaande uit bestuurders, ondernemers en specialisten, heeft een actieplan ontwikkeld om de vitaliteit van de Limburgse economie een extra injectie toe te dienen. Een plan waarin samenwerking, investeren in de economie, ondersteuning van het bedrijfsleven, activering van werkzoekenden, inrichten van een kennisknooppunt en ideeën voor de nieuwe economie speerpunten van beleid zijn. Een ambitieus plan waarin oplossingsgericht denken niet mag verzanden in ellenlange procedures. Want in een klimaat van verstikkende regeltjescultuur kunnen ideeën en initiatieven niet tot wasdom komen. Kansen ontwikkelen en resultaten scoren dat is wat de Taskforce voor ogen staat. Waarbij het provinciebestuur niet op de stoel van de ondernemer gaat zitten, maar wel de regionale regie voert. Over één ding zijn alle betrokkenen het eens: alleen een optimaal ondernemingsklimaat is de beste remedie tegen de gevolgen van de kredietcrisis.

Overigens, met dit ambitieuze plan is Limburg wel de eerste provincie van Nederland die op provinciaal niveau niet stil zit maar met een eigen visie aan de weg timmert. Blijkbaar zijn we toch meer dan louter een roversnest dat zich al sjoemelend door de regio begeeft. Limburg? Dat begrip toch neemes. Alaaf!

Frans Hermans
hoofdredacteur
 
    
februari 2009, Zuid-Limburg
« terug naar vorige pagina