Even geld halen


Frans Hermans,
Hoofdredacteur

In een bomvolle bioscoop in Rome zag ik na jaren weer eens Vittorio de Sica’s meesterwerk Ladri di biciclette ofwel Fietsendieven. Vader Antonio ziet zijn langverwachte kans op een baantje als posterplakker bij de gemeente in duigen vallen als zijn tweedehands fiets wordt gestolen. Samen met zijn zoontje Bruno gaat hij wanhopig op zoek naar zijn gestolen vehikel. Tevergeefs. Ten einde raad besluit hij zelf een fiets te stelen, maar zijn poging mislukt jammerlijk. Ontdaan en zich diep schamend loopt hij met zijn zoontje Bruno aan de hand terug naar huis.     

Kom daar nog maar eens om bij de moderne crimineel. Schaamte of spijt komt in zijn woordenboek niet voor. Snel aan geld komen is de drijfveer. Crimineeltjes of boefjes worden de plegers van de kleine criminaliteit met de grote gevolgen liefkozend genoemd door zalvende welzijnswerkers. Maar het zijn natuurlijk doorgewinterde criminelen die er niet voor terugdeinzen om onder bedreiging van een vuurwapen een graai te doen in de kassa van de winkelier. In Nederland worden gemiddeld twee overvallen per dag gepleegd. Met een financiële schade van om en nabij zevenhonderd miljoen euro per jaar. De dadergroep bestaat vooral uit jonge impulsovervallers. Allochtone jongeren blijken binnen de dadergroep sterk oververtegenwoordigd. Je hebt geld nodig en dat ga je even halen. Zo gemakkelijk gaat dat dus. De helft van de jeugdcriminelen die in voorlopige hechtenis belandt is veelpleger. Ze hebben lak aan de Nederlandse wetgeving en interpreteren werken en sparen op hun eigen manier. Het Platform Detailhandel Nederland luidt niet voor niets de noodklok. Na de banken en de geldtransporten is nu de kleine ondernemer aan de beurt. De bakker, de drogisterij, de dierenwinkel, het restaurant. Ze zijn een gemakkelijke prooi voor de steeds jongere bandieten die steeds driester te werk gaan.
De politiek zit met de handen in het haar. Bang als ze zijn om man en paard te noemen. Verantwoordelijk minister Guusje Ter Horst komt niet verder dan loze kreten als ‘keihard aanpakken’ en ‘politie is de baas’ maar staat in feite machteloos. Steeds meer winkeliers doen al geen aangifte meer van diefstal of geweldsdelicten in hun zaak. Teveel administratieve rompslomp, teveel frustraties over de gerechtelijke afloop. Criminaliteit heeft veel te maken met werkloosheid, schooluitval en opvoeding. Een falende opvoeding is een belangrijke oorzaak van crimineel gedrag. Dat pamperen niet helpt, weten we zo langzamerhand wel. Opvoeden dus. Want een goed normbesef, de wil om te werken en je best doen heeft nog nooit van iemand een slechter mens gemaakt.


Frans Hermans
Hoofdredacteur
 
    
mei 2009, Zuid-Limburg
« terug naar vorige pagina