Ik wil iets leren


Frans Hermans,
Hoofdredacteur

Je bent nooit te oud om te leren. Tenminste als er iemand is die je kennis wil bijbrengen. En daar zit hem nou juist de kneep. Wie protesterende leerlingen van mbo opleidingen ziet demonstreren in Den Haag gelooft niet wat hij hoort: ze willen iets leren. Ze willen les van leerkrachten die, als het niet teveel gevraagd is, aanwezig en capabel zijn.

Met roosters die kloppen en lesmateriaal zonder fouten. Helaas, dat is teveel gevraagd. Onverschillige bestuurders en overbodige managers kiezen liever voor competentiegericht onderwijs in het mbo. Fijn werken aan jezelf, aan je Persoonlijk Ontwikkelings Plan. Docenten en leerlingen verbouwereerd aan hun lot overlatend. Juist mbo leerlingen hebben alle aandacht en structuur nodig. Daar vragen ze zelf om. Ze willen dat er vakinhoudelijk wordt lesgegeven. Met een docent voor de klas die boven de stof staat. Waar je iets van leert. Niet voor niets mogen de regionale vakcolleges, waar scholieren in zes jaar tijd worden opgeleid tot vakspecialist, zich in een steeds grotere populariteit verheugen. Inmiddels is de invoering van het competentiegericht onderwijs in het mbo weer een jaar uitgesteld. Volgens de Raad van State zijn de docenten onvoldoende betrokken bij de onderwijsvernieuwing. Wie weet komt van uitstel, afstel en gaat de politiek zich eindelijk bezig houden met waar het werkelijk om draait: het recht op kwalitatief hoogstaand onderwijs.

Want dat zullen we nodig hebben de komende jaren. Ondanks de huidige werkloosheidcijfers dreigt in Limburg een structureel tekort aan goed opgeleide arbeidskrachten. De komende vijf jaar ontstaat in onze provincie een nijpend tekort aan technici, leerkrachten en zorgmedewerkers. In de periode 2009-2014 verlaten de babyboomers de arbeidsmarkt. Niet al die vrijkomende plaatsen worden weer ingevuld. Desondanks zijn ieder jaar opnieuw ruim twaalfduizend nieuwe medewerkers nodig om deze uittreders te vervangen. In totaal moeten, samen met de uitbreidingsvraag, de komende vijf jaar meer dan honderdduizend banen worden vervuld. Vroeger was in Limburg genoeg laaggeschoold werk, maar de maakindustrie verlaat in rap tempo onze provincie. In de nabije toekomst worden vooral mbo’ers en hbo’ers gevraagd. Met name in de zorg, techniek en in het onderwijs. Dat vraagt om gekwalificeerde mensen met vakkennis. Ruim zestig procent van werkend Nederland heeft een middelbare beroepsopleiding. Wie nu geen aandacht schenkt aan de misstanden in het mbo, moet niet verwonderd opkijken als straks de rekening dubbel en dwars moet worden betaald. Nederland kennisland? Daar moet nog heel hard aan worden gewerkt.
februari 2010, Zuid-Limburg
« terug naar vorige pagina