Dat zit wel snor?


Frans Hermans,
Hoofdredacteur

De kersverse gouverneur Theo Bovens is bereid zijn snor af te scheren voor het goede Limburgse doel. Tja. Je bent vastelaovondprovincie of niet. En je haalt er in ieder geval de landelijke pers mee. Beetje twitterend gniffelen om die rare limbo’s met hun blijmoedige volksaard. We afficheren ons tenslotte niet voor niets in de landelijke media als the bright site of life regio. Lang leve de lol, nietwaar. Maar Bovens wil ook graag serieus worden genomen. Hij wil de provincie opstuwen naar de eerste plaats in Nederland op het gebied van arbeidsproductiviteit. Dat wordt nog een hele kluif om die ambitie geloofwaardig over het voetlicht te brengen. Zeker nu de uitgerangeerde clichéflapdrol Henny Huisman het heersende beeld over Limburgers weer eens krachtig heeft bevestigd door ons weg te zetten als een stelletje luie sodemieters die de hele dag maar wat rondlummelen in cafés en op terrassen.

Regeren is vooruit zien weet ook Bovens. Maar die blik vooruit wordt vaak vertroebeld door kleingeestige gezichtspunten. In de periode 2007-2011 heb ik vier gedeputeerden van Economische Zaken voorbij zien komen. Eurlings, Vrehen, Hessels en sinds kort Verheijen. En ieder voor zich ventte zijn eigen stokpaardje uit. Van een economische krachtencluster en innovatie, tot supersnelbreedband en slow food. Wat de een als de economische reddingsboei van Limburg zag, werd door zijn opvolger al snel overboord gekiept. Bekrompen partijpolitiek manifestatiegedrag versus het provinciaal belang.
Een coherent beleid begint met concrete actie. Kom op Bovens, laat zien dat je geen tandeloze tijger bent. Veeg de vloer aan met die inschikkelijke Limburgse lobbypolitiek richting Den Haag. Toon geldingsdrang. Breng een vleugje Limburglef naar de Randstad. Trots op wat we hier wèl presteren, wat we wèl kunnen. Sprekende pakken met borrelpraat en cijfertrucs hebben we al genoeg. Neem Brabant. Als een feniks verrezen uit diverse economische debacles uit het verleden en op eigen kracht internationaal uitverkozen tot de slimste regio van de wereld. Boeien en binden van hoger opgeleiden noemt Eindhovens burgemeester Rob van Gijzel dat. Van braindrain naar braingain.
Allemaal leuk en aardig die reclamespotjes over Limburgse natuur en cultuur maar waar het natuurlijk echt om draait bij het behouden van talentvolle Limburgse jongeren is de ruimte die je ze biedt om te kunnen excelleren binnen bedrijven en instellingen. Op de werkvloer wordt het verschil gemaakt. Nergens anders. Speel in op wat jonge mensen zoeken en schets daarbij een reëel beeld. Koester die uitzonderlijke Limburgse talenten. Want wat je nu daadwerkelijk in hen investeert, krijg je later dubbel en dwars terug. Faciliteer hun (tweede) master of MBA opleiding. En eis als tegenprestatie dat ze zich na hun studie voor minimaal vijf jaar verbinden aan een onderneming in Limburg. Zeker weten dat ze nooit meer weg gaan. Geen geld voor? Onzin. In de provinciale pot zit nog altijd een meevaller van 148 miljoen aan Essent/RWE gelden. Ga dat vooral niet toevoegen aan de reserves om het straks te laten verdampen in schimmige beleggingen maar spendeer het nù aan de toekomst. Zo snijdt het (scheer)mes aan twee kanten: je versterkt de kwaliteit van de Limburgse beroepsbevolking en ‘onze’ gouverneur kan eindelijk zonder die retro jaren tachtig snor door het leven.
oktober 2011, Zuid-Limburg
« terug naar vorige pagina