Demotie


Frans Hermans,
Hoofdredacteur

Stefan (58) zag er patent uit. Afgeslankt, zijn gedateerde ringbaardje afgeschoren en het witte overhemd met de onvermijdelijke stropdas vervangen door een hippe polo. “Ik ben geen personeelschef meer”, zei hij, toen ik hem met de obligate vraag ‘alles goed’? begroette. Daar keek ik van op. Stefan was het prototype van een hoofd personeelszaken. Afstandelijk, formeel en lijnrecht in de procedures. “Toen de nieuwe directie me opzadelde met de functie manager human resources wist ik dat ze eigenlijk bedoelde te oud, inflexibel en te duur. Ik had geen zin in oeverloze beoordelingsgesprekken of om met een gekrenkt ego het bedrijf te verlaten en heb toen gekozen voor demotie. Ik ben nu facilitair medewerker op een andere afdeling en ik moet zeggen het bevalt prima. Minder stress, meer vrije tijd.” En het statusverlies? “Och, op mijn leeftijd weet je hoe de hazen lopen. Ik voel me uitstekend en dat merkt je omgeving ook.”

Demotie is een stapje teruggaan in je loopbaan. Door de vergrijzing zal de periode dat iemand actief in het arbeidsproces participeert toenemen. Het is dan maar de vraag of het logisch is om aan het einde van je loopbaan het meest belastende werk te doen. Voorstanders zien in demotie een kans om oudere werknemers die minder goed functioneren maar nog waardevol zijn voor de organisatie te behouden. Tegenstanders zijn bang dat reorganiserende werkgevers hun kans schoon zien de dure werknemer in een lagere loonschaal te manoeuvreren. Het mag duidelijk zijn dat elke overplaatsing het karakter van vrijwilligheid in zich moet herbergen anders is er geen sprake van demotie.

Meer uit je mensen halen en ze langer aan het werk houden is de achterliggende gedachte. Dat vraagt om een omslag in denken bij zowel werkgevers als werknemers. Werkgevers moeten zich in de toekomst veel meer richten op een ‘leeftijdsbewust’ personeelsbeleid. Oudere én jonge werknemers moeten wennen aan het idee van langer doorwerken. Zo kan demotie een goed instrument zijn voor een actief personeelsbeleid: altijd de juiste medewerker op de juiste plaats gedurende de juiste periode.

mei 2006, Zuid-Limburg
« terug naar vorige pagina