Bloemen en getuite lippen


Frans Hermans,
Hoofdredacteur

De awards in ondernemend Limburg zijn weer verdeeld. De beste, de eerste, de meest innovatieve… het regende weer prijzen in ondernemersland. Aardig voor de deelnemers, goed voor de winnaars. Prijzen geven aanzien, verhogen de marktwaarde en genereren omzet.

De haren waren nog lang en de idealen groot. We filosofeerden over Marcuse, maar eigenlijk hielden we gewoon van Kuifje, Them en Jan Cremer. Die tijd dus. Ondernemen was een vies woord maar tegen de tijdgeest in besloot ik, samen met twee kunstbroeders, Harry en Johan, een copy & art bedrijfje te starten. Niet om geld te verdienen natuurlijk, maar om je creatieve zijn te ontwikkelen. Via een hippe gemeenteambtenaar kregen we voor de duur van twee jaar subsidie en een slooppand toegewezen. De inrichting namen we zelf ter hand. Met als blikvanger een enorm zelfgeschilderd pop art reclamebord tegen de buitengevel waarop onze bedrijfsnaam pronkte: Studio Fris & Fraai. Tevreden rolden we een shaggie en wachtten op de dingen die zouden komen. Maar het bleef oorverdovend stil. Tijd dus om een list te verzinnen om de naamsbekendheid te vergroten. Hoe? Door een prijs te winnen. Maar hoe win je een prijs? Door een eigen award in het leven te roepen om vervolgens uiteraard zelf met de eer te gaan strijken. De write on award was geboren. ‘Een prijs voor jonge veelbelovende copywriters die koppie (gedateerd woordgrapje) met art weten te verbinden.’ In ons ‘kantoor’ hingen we een zwaar velours gordijn. Bij de sigarenboer om de hoek leenden we een kampioensbeker. Een bloedmooie vriendin zorgde voor bloemen en getuite lippen terwijl een gesjeesde psychologiedocent met een markante kop fungeerde als juryvoorzitter. De foto, gemaakt met een Oostduits Praktikatoestel, ging vergezeld van een pakkende tekst naar de redactie van het plaatselijke sufferdje. Een week later stonden we als trotse winnaars pontificaal in de krant en konden we de eerste opdrachtgevers begroeten.

Twee jaar later sloeg de slopershamer onze studio tegen de vlakte en nam ons bedrijfje in de ondergang mee. Ik kom Johan, gerespecteerd restaurateur en Harry, succesvol vormgever, nog onregelmatig tegen. Onze begroeting is standaard. “En, nog een prijsje gewonnen de laatste tijd?”

« terug naar vorige pagina